Ga naar de inhoud
twee jonge grizlly's

Onze tips om veilig te kamperen met beren

Het is een beetje dubbel. Als je gaat kamperen in een gebied waar beren zitten, zou je ze best willen zien. Maar liever niet tijdens een wandeling of naast je tent. Op sommige plaatsen in Alaska, Noord-Amerika en Canada kun je kamperen en wandelen in gebieden waar ook wilde beren leven. In “bearcountry” gelden regels om problemen te voorkomen. Wat moet je doen om veilig te kamperen met beren?

Lees ook: De 10 beste plaatsen om beren te spotten in Canada

Berg eten goed op

Dit is de belangrijkste regel. Zwarte beren kunnen heel goed ruiken. Als ze eenmaal menselijk voedsel hebben gegeten, blijven ze er naar zoeken. Normaal gesproken zijn beren bang voor mensen. Maar het zijn intelligente dieren en ze leren snel. Een enkele ervaring met menselijk eten kan dit natuurlijke gedrag al veranderen. Als hun instinctieve angst voor mensen vervaagt, kunnen beren agressief worden. Deze beren moeten uiteindelijk gedood worden. Het goed opbergen van voedsel redt dus berenlevens. Ieder jaar moeten er in Amerikaanse nationale parken beren afgemaakt worden. Dit kan je de beren niet verwijten. Het komt door de slordigheid van mensen. Veilig kamperen met beren begint dus bij jezelf!

veilig kamperen met beren

Gebruik speciale berenboxen

Op veel kampeerplekken en aan het begin van wandelroutes staan speciale berenboxen. Dit zijn metalen kisten met een slot dat niet te openen is voor een beer. Beren (zeker in drukke nationale parken) herkennen koelboxen en blikjes. Laat nooit eten in je auto, camper of tent liggen. Ook toiletartikelen, zoals zeep, zonnebrand, haarlak en tandenpasta zijn niet veilig. Echt waar, ze halen het eruit! Ze ruiken alles. Een ruitje tikken ze met gemak in. De ravage is enorm. Laat eten nooit onbewaakt achter op je picknicktafel en gooi afval in de speciale afvalbakken.

opzetten tent

Een ontmoeting: wat nu?

De kans dat je oog in oog met een beer komt te staan is niet zo groot. Maar stel dat het toch gebeurt? Raak niet in paniek en hoop op een goede afloop. Beren zijn onvoorspelbaar, dus garantie voor succes is er niet. Dit zijn enkele richtlijnen:

  • Blijf kalm en ren niet weg
  • Maak geluid tijdens het wandelen
  • Zoek geen oogcontact met de beer
  • Maak jezelf groot (armen langzaam omhoog)
  • Praat zachtjes tegen de beer
  • Klim niet in een boom
imitatie van een beer

De beer valt aan

Mijn eerste reactie zou volgens mij “Rennen!!!” zijn. Maar dat gaan we dus niet doen. Een beer die op zijn achterpoten staat is schijnbaar nog geen reden tot paniek. Hij gaat pas over tot de aanval als hij blazende geluiden maakt, met zijn tanden klikt of zijn kop heen en weer schudt en op je af komt. Ik hoop voor je dat de beer bluft of een schijnaanval opent. Hij stormt dan op je af, stopt halverwege, draait zich om en gaat weer weg. OMG!! Je sterft dan toch 1000 doden?

bruine beer in gras

Uiteindelijk zijn er twee keuzes: fight or flight. De meningen lopen sterk uiteen over wat je moet doen als je daadwerkelijk wordt aangevallen. Je kunt terugvechten en de beer afschrikken door bijvoorbeeld stenen te gooien. Ik vind het heldhaftig en vraag me sterk af hoe dat eruit ziet. Mijn advies zou zijn: ga op de grond liggen en doe of je dood bent. Maak je zo klein mogelijk, trek je knieën op en bescherm je nek met je handen. Blijf liggen en bid. Overdenk je zonden en accepteer je lot. Hopelijk is je karma goed genoeg om dit te overleven.

grizzly met twee kleintjes

Meer reistips? 

Heb je al wel eens gedacht aan roadtrippen door Amerika? Lees dan verder over de mooiste nationale parken van West-Amerika. Ook Canada is een echte beren-bestemming. Wij zijn met de camper door het Westen van Canada gereisd. Mooi hoor!

8 reacties op “Onze tips om veilig te kamperen met beren”

  1. Haha zo herkenbaar. Ik ben nu een aantal keren in Amerika en Canada in de parken geweest en heb een aantal keren beren mogen zien. De keren dat er verteld werd dat ze op de campings rondliepen was ik niet zo dapper hoor en als ik hoorde dat ze gezien waren dan ging ik heel hard praten of zingen in de hoop dat ze weg gingen 🙂

    1. Wij hebben een wandeling van twee uur gemaakt. Druk pratend van start, maar na een half uur ben je wel uitgekletst. Iedere keer als je iets hoort ritselen, ga je verschrikt weer kabaal maken. Het blijft spannend!

  2. Tijdens die roadtraptrip van ons hield de beer ook mij bezig. We hebben er geen gezien maar we reden meer dan 1000 kilometer door berenland. Als voorbereiding geoefend in de Oisterwijkse bossen met het in de boom slingeren van een tas met etenswaren volgens de PCT-methode (Pacific Crest Trail; google maar, heel informatief). Mijn man verklaarde me voor gek maar deed toch mee. Eenmaal op de campings in de USA uiteraard gebruik gemaakt van de voedselkasten. Bij de eerste camping stond wat er allemaal in die kast zou moeten worden opgeborgen. Inderdaad: eten en toiletspullen. And anything else smelly. Waarop ik de zweetsokken van manlief ook de kast in wilde hebben. Die me vervolgens toeriep dat ik zelf maar in die kast moest gaan zitten.

  3. Tijdens onze reis in Alaska had ik ook schrik om er eentje tegen te komen. Tegelijkertijd wilde ik juist beren zien, maar dan wel veilig vanuit ons busje. Dat is dus ook gebeurd. Al wandelend hebben we er gelukkig geen gezien maar wel vanuit het busje. Fantastische ervaring trouwens.

  4. Nou Claudia, druk in de voorbereidingen voor onze trip naar Canada word ik van deze “bid en accepteer je lot” zin lekker rustig. haha, gelukkig is kabaal maken voor onze drie kinderen geen probleem en het is dan toch fijn om te weten dat dat nog eens van pas komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.