Ga naar de inhoud
Gumbanan bushcamp

10 levensreddende tips voor kamperen in (West-)Australië

  • Claudia 

De Westkust van Australië is een ideale bestemming om in onze zomer te bezoeken. Als je van avontuur houdt, is kamperen een geweldige manier van reizen. In West-Australië en het Northern Territory is op veel plaatsen “free camping” toegestaan. Dit scheelt je in overnachtingskosten. Het brengt je naar de mooiste plekken, weg van de gebaande paden. Of naar stoffige plekken langs de snelweg. Het is van belang je goed voor te bereiden. Wij hebben 10 levensreddende tips voor kamperen in Australië op een rijtje gezet, zodat je volop kunt genieten van het avontuur. 

genieten van het uitzicht

# 1. Reis met een 4×4

Kies voor een 4×4, zodat je echt off the beaten track kunt gaan en op de gaafste plekjes kunt staan. De mooiste gebieden bezoek je alleen met een 4×4. Zo geniet je het meest van de mooie natuur en de rust van het uitgestrekte land. Bij Lancelin stonden wij in de duinen, recht aan zee!

Lees ook: 4WD met daktent Australië: 10 toffe routes in het westen

kamperen in Australië

#2. Zorg voor een complete uitrusting

Als je voor een offroad avontuur gaat, is een goede uitrusting van belang. Bij het huren van je auto is het verstandig om daar naar te kijken. De beste auto is in onze ogen een Toyota Landcruiser met daktent. Wat heb je allemaal nodig? Let op dat er een krik, compressor (om je banden op te pompen), rijplaten, schep, gereedschapsset, koelkast, takel, trekbanden en eventueel een noodbaken bijgeleverd worden. Verder is het handig als er lades of plastic bakken in de auto zitten, om (keuken)spullen op te bergen. En een snorkel om door diep water te kunnen rijden natuurlijk!

jeep met daktent
rivercrossing

#3. Zoek op tijd een kampeerplaats

Om 16 uur moet je gesetteld zijn. De zon gaat vroeg onder (in juli rond 18 uur). Als het gaat schemeren komen de kangoeroes te voorschijn. Ze steken regelmatig over en dat gaat ook regelmatig mis. Langs de wegen liggen heel wat dode exemplaren. Ze zijn groot. Te groot voor de gril van je auto, geloof me. 

Lees ook: West-Australië: top 5 van plekken die je absoluut niet mag missen

camping kangoeroe

#4. Neem (oude) warme kleding mee 

De avonden en nachten kunnen koud zijn. Het was soms blauwbekken. In juli hadden wij 5 graden bij Perth en 12 graden bij Shark Bay. Neem een dikke trui mee en zorg dat je wat laagjes aan kunt trekken. Ook voor de nachten is een lekkere pyjama of thermo ondergoed best fijn. Laat je nette kleding maar thuis. Outdoor betekent vies worden en veel zand en stof. Witte shirts overleven Australië niet. 

kamperen kan koud zijn

#5. Ga niet op pad zonder je hygiënische doekjes

Hygiënische doekjes slepen je door de dagen zonder douche. Never leave without. Overweeg ook om een douchezak mee te nemen. Een provisorische douche kan je heel gelukkig maken! 

badkamer

#6. Water is van levensbelang

Bezuinig nooit op het aantal liters water dat je meeneemt. Het kan je leven redden. Wij werden geadviseerd om te rekenen met 7 liter water per persoon per dag. Dat is naast drinkwater ook voor koken en afwassen. 

#7. Blijf bij je auto

Gaat het mis? Raak je de weg kwijt? Kom je vast te zitten? Blijf bij je auto. Een auto wordt makkelijker teruggevonden dan jijzelf. Wij hadden een gps noodbaken in de auto, waarmee we in uiterste gevallen een noodsignaal af konden geven. Wel zo’n veilig gevoel. Het gevaar kan in Australië dicht bij zijn…

python op de camping
Deze python zat ook op onze camping…

#8. Vergis je niet in de afstanden

Het is kilometers vreten in Australië. De afstanden zijn enorm. Vergeet in je begroting de brandstofkosten niet. Als je je reis voorbereidt is het verstandig om google maps erbij te pakken. Kijk goed naar wat je haalbaar vindt en wat gekkenwerk. Ondanks dat wij al veel reiservaring hebben, moesten wij toch nog wat uit onze planning schrappen om een relaxte vakantie te kunnen hebben. Probeer niet alles te zien. Ga liever nog eens terug! Door de lange afstanden, reizen ook de brandstofkosten de pan uit. Wij hebben zo’n € 1500,- uitgegeven in 4 weken.

Tip: Als je op zoek bent naar inspiratie voor mooie routes door Australië is het reisblog van Carolien een aanrader!  

Lees ook: Tips voor kampeerplekken aan de westkust van Australië

de wegen zijn lang

#9. Neem een chemisch toiletje mee

Op campings zonder voorzieningen mag je vaak alleen staan als je een eigen chemisch toilet bij je hebt. Je kunt je verhuurder er om vragen, maar soms kun je hem ook ter plekke huren. Of je koopt er één, dat is zeker ook een optie. In dorpen, bij winkelcentra en op parkeerplaatsen zijn vaak nette publieke toiletten. Dat kan ook nog wel eens van pas komen onderweg. 

#10. Koop de Hema Road Map of WikiCamps app

Je kunt de WikiCamps app downloaden om alle (gratis) kampeerplekken te vinden. Wij maakten gebruik van de Hema Road Map. (Heel ouderwets natuurlijk, maar wij zijn dan ook al 40+.) De relevante pagina’s hadden we uit het dikke boek gekopieerd. Een beetje lef is ook handig. Wij merkten dat wildkamperen niet altijd mag, maar wel gewoon wordt gedaan. Uiteindelijk hebben wij meestal toch op campings gestaan.

kamperen in Australië

Tips kamperen in Australië 

Met deze tips voor kamperen in Australië ga je goed voorbereid op reis. Neem ook je hoofdlampje en oordopjes mee; het is vroeg donker en de zee kan woest zijn. Een flapperend tentdoek kan je de hele nacht wakker houden. Vergeet de koude biertjes niet. Heerlijk na een dag kilometers vreten. Wij hebben ontzettend genoten van onze reis door Australië. Hopelijk ga jij dat ook doen!

tips kamperen West-Australië

Heb je interesse in de westkust van Australië? In onze reisverhalen lees je waar wij allemaal zijn geweest en wat we hebben beleefd:

avond op de camping

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.