Ga naar de inhoud
haarspeldbochten in Dadeskloof

Twee weken Marokko: een route langs de mooiste plaatsen!

Als we onze reis naar Marokko over zouden kunnen doen, welke route zouden we dan nemen? Dat heb ik me de afgelopen dagen meerdere keren afgevraagd. Marokko is heel geschikt voor een vakantie van 1 of 2 weken in het voorjaar of najaar. Binnen vier uur vliegen ben je in een compleet andere omgeving; je proeft de Arabische wereld en de sfeer van duizend-en-één-nacht. Als je hittebestendig bent, kan je zeker ook in de zomer naar Marokko gaan. Je teenslippers smelten misschien in de Sahara, maar hé, er zijn ergere dingen. Met de ervaring die ik nu heb, zou ik een reis van (minimaal) twee weken Marokko aanraden. Als je de route volgt die ik heb bedacht, heb je gegarandeerd een mooie vakantie en zie je de mooiste plekjes van Marokko!

gekleurd Marokkaans aardewerk

Marrakesh (2 nachten)

Toen wij naar Marokko gingen, vlogen we vanuit Brussel op Agadir. We hebben heel bewust Marrakesh gemeden, omdat we absoluut geen zin hadden in verschrikkelijk opdringerige verkopers. Maar dat viel ons ontzettend mee in Marokko. Van andere reizigers hoorden we dat het in Marrakesh ook meeviel. Daarom zou ik nu toch een bezoek van 2 of 3 nachten aan Marrakesh aanraden. En dan slapen in zo’n mooie Riad (een traditioneel huis of paleis met binnentuin)! De oosterse geuren van een souk opsnuiven en de prachtige kleuren van het aardewerk aanschouwen. Nee, Marrakesh mag je eigenlijk niet overslaan! Reisblogger Kim geeft je 7 redenen waarom je een keer naar Marrakesh moet gaan.

Huur een auto

Wij reizen het liefst zelfstandig. Zonder groep, gids of chauffeur. Zelf ons plan trekken. Ik kan iedereen adviseren om een auto te huren in Marokko. Dat is een stuk comfortabeler en sneller dan het openbaar vervoer. Het is ook goed te doen, hoewel de steden wel een uitdaging kunnen zijn. Voor 20 tot 25 euro per dag huur je een auto. Best betaalbaar, toch? Ook de brandstof is veel goedkoper dan wij in Nederland gewend zijn. Met een normale auto kun je bijna overal komen. Het is niet nodig om een 4×4 te huren, tenzij je graag off the beaten track gaat. In het Atlasgebergte zijn hele mooie routes te rijden. En je mag ook overal wildkamperen in Marokko. Wij overwegen dat voor een volgende keer: twee weken Marokko off-road. We hebben namelijk geweldige kampeerplekken in the middle of nowhere gezien!

huurauto Peugot 2018 Marokko

In Agadir vonden wij de beste deal voor het huren van een auto via Auto Europe. Een goedkope auto vinden is een kwestie van online zoeken. Pas wel op met het afsluiten van extra verzekeringen als je de auto ophaalt. Auto Europe is als het ware een tussenpersoon, waar je ook verzekeringen afsluit. In geval van schade, keert Auto Europe uit aan de verhuurder. Als je online al een verzekering hebt afgesloten, hoef je dit bij de verhuurder ter plaatse dus niet nogmaals te doen. Wij werden echter flink onder druk gezet. De verhuurder (in ons geval Hertz) deed alsof wij niet verzekerd waren. Laat je niet voor de gek houden!

Ait Benhaddou

marktstalletjes in ait Benhaddou

Atlasgebergte (2 nachten)

Vanuit Marrakesh rij je via een schitterende bergpas door het Altasgebergte naar Ouarzazate. Je komt dan voorbij het beroemde Ait Benhaddou. Dit is een middeleeuwse verstevigde stad (kasbah), waar heel wat beroemde Hollywoodfilms zijn opgenomen. In deze omgeving zijn tal van mooie overnachtingsplekken. Wij sliepen in het heerlijke Riad Caravane. Een volgende keer zouden wij nog een uurtje verder rijden naar de palmentuin van Skoura. We hebben daar namelijk een glimp van Les Jardins de Skoura gezien. Daar zouden wij best eens willen overnachten! Daarna rij je via de rozenvallei door de mooie Dadeskloof en de Todrakloof. Auberge Festival is een prachtige plek voor een nachtje in een grotkamer. Je kunt door de Dadeskloof rijden en een doorsteek maken naar de Tordrakloof, maar dan heb je wel een 4×4 nodig. Wij vonden het afgelopen keer jammer dat we dat niet konden doen met ons Peugeotje 208.

Marokko: palmentuin van Skoura

Atlasgebergte

Todrakloof

Todrakloof

Sahara (3 nachten)

Een kamelentocht door de Sahara en overnachten in een tentenkamp onder de duizenden sterren van de Melkweg. Bij zonsopkomst foto’s maken van een karavaan met kamelen, tegen een achtergrond van hoge zandduinen. Dat wil toch iedereen?! Wij sliepen 1 nacht aan de rand van de Sahara en konden heel even de sfeer proeven. En dat smaakte naar meer! Ik adviseer je met klem om meer tijd uit te trekken voor de Sahara. Ga echt de Sahara in, klim op een kameel, slaap in een tent en ervaar het kriebelende zand tussen je tenen. Bij Mhamid schijnen de duinen het hoogst te zijn. Bij Erg Chebbi zijn de kleuren van de duinen schitterend oranje. Hier is de Sahara ook iets makkelijker bereikbaar (en daarmee ook drukker met toeristen). Ik zou naar Mhamid gaan, om de hordes toeristen een beetje te ontwijken. Maar als je nog naar Fez wilt reizen, ligt Erg Chebbi beter op je route.

Marokko: Sahara bij Mhamid

Sahara zonsopkomst

Tafraoute (2 nachten)

Na terugkomst uit de woestijn is het prettig om een luxe overnachtingsplek uit te zoeken, met veel water. Via het bijzondere dorpje Tafraoute reis je naar de kust. Je kunt hier slapen in het mooie pension Elmalara en genieten van het zwembad. Dat is toch heerlijk na een paar dagen zandbak? Tafraoute ligt in de Anti-Atlas. De omgeving schijnt bijzonder te zijn door de combinatie van enorme bergwanden, grote rotspartijen en een vruchtbare palm-oase. In Tafraoute kun je fietsen huren om het dorp en de omgeving te verkennen. En natuurlijk is ook hier de souk op woensdag een mooie belevenis.

Lekker relaxen in een mooie riad

Een paar dagen kust (4 nachten)

Vanuit Tafraoute is het nog een paar uur rijden naar Agadir. De kust is in zicht! Je kunt er voor kiezen om twee nachten in Agadir te blijven: dé badplaats van Marokko. Het is hier heerlijk zonnen en veel windstiller dan in Taghazout of Essaouira. Taghazout is een leuk laidback surfplaatsje en zeer de moeite waard. Persoonlijk verblijf ik liever in Taghazout dan in het drukke Agadir. Vervolgens kruip je met je huurauto via de mooie kustroute naar het authentieke vissersdorp Essaouira. Lekker uitwaaien aan het eind van je reis. Nog wat zon pakken, genieten van de verse vis uit de zee, de vrolijke muzikanten en de kleine winkeltjes van kunstenaars. Riad Emotion lijkt ons wel een mooie overnachtingsplek. Wat denk jij?

De terrasjes van Taghazout

De kustlijn van Taghazout

Op je laatste dag rij je in een uur of drie terug naar het vliegveld van Marakkesh, waar je je auto inlevert. Aan iedere reis komt helaas een eind… Natuurlijk kun je er voor kiezen om nog 1 of 2 extra nachten in Marakkesh te blijven, mocht je geen genoeg kunnen krijgen van de geuren en kleuren van Marokko.

Ga nog een keer!

Bij het uitstippelen van deze route schieten allerlei dingen door mijn hoofd. Ik mis bijvoorbeeld de koningssteden Fez en Rabat in mijn route en de blauwe stad Chefchaouen zou ik er ook graag in op willen nemen. Maar je kunt niet alles in 1 reis proppen. Twee weken Marokko is niet genoeg. Als je eenmaal aan Marokko begint, moet je gewoon nog een paar keer terug. Dat is mij wel duidelijk geworden. Als je diep in mijn hart kijkt, zou ik het liefst met een 4×4 camper door Marokko willen reizen. Dwars door het Atlasgebergte, op de bonnefooi, overal wildkamperen. Dat lijkt mij fantastisch. Ik ben er dus nog niet uit, maar er zijn genoeg mogelijkheden.

Weet jij al wat je wilt? Als je nog wat praktische informatie zoekt, kun je mijn blog lezen over 5 mooie overnachtingsplekken in Marokko. Of ons reisverhaal, om de sfeer van het reizen in dit mooie land te proeven. Van een reis naar Marokko zul je geen spijt krijgen, dat durf ik wel te beloven!

Route voor twee weken Marokko in beeld:

Ctheworld

8 reacties op “Twee weken Marokko: een route langs de mooiste plaatsen!”

  1. Ik krijg nog meer zin om Marokko te bezoeken en hen genoten van je reisverslag. Wij willen in onze vakanties ook graag wandelen. Op de route die jullie hebben gevolgd kom je dan ook wandelroutes tegen die je individueel kan lopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.