Ga naar de inhoud
De Pajero in Madagaskar

Off the beaten track: 10 tips voor zelfstandig reizen op Madagaskar

Madagaskar is off the beaten track. Madagaskar is anders. De natuur is uniek. De mensen zijn hartelijk. De landschappen overweldigend. Madagaskar is moeilijk bereisbaar als je graag zelfstandig reist. Uitdagend dus! Daar moet je van houden. Heb je al wat reiservaring en zin in iets anders? Dan is Madagaskar misschien jouw next destination? Met deze 10 praktische tips helpen we je een beetje op weg in de voorbereidingen van een onvergetelijke reis. Zelfstandig reizen op Madagaskar is een recept voor avontuur!

lees ook: waar je heen moet om de bijzonderheden van Madagaskar te zien

# 1. Backpacken

Als je graag zelfstandig reist zijn er niet zo veel mogelijkheden op Madagaskar. De meeste toeristen reizen met een privé chauffeur. Dit kun je georganiseerd doen, maar ook op de bonnefooi. Op backpackers is het land eigenlijk niet ingericht. Je bent overgeleverd aan taxi-brousses. Dit zijn kleine busjes voor locals, die pas vertrekken als ze vol zitten. En vol is overvol, want Afrikanen passen makkelijk met 40 man (en hun kippen) in de bus. De bagage gaat op het dak. Backpacken is dus mogelijk, maar tijdrovend en oncomfortabel.

volgeladen taxi-brousse Madagaskar

# 2. Auto zonder chauffeur

Wij reisden met vier personen en wilden graag twee 4×4’s huren. We ontdekten al snel dat het huren van een auto, zonder chauffeur, moeilijk is. Maar het is wel mogelijk. Na enig surfen op internet vonden wij de Nederlander Coen Oldenhof. Hij runt samen met zijn vrouw een heel charmant B&B en een kleine camping, op 15 kilometer van de hoofdstad Antananarivo (kortweg: Tana). Hij haalt je met plezier op van het vliegveld en verhuurt Renaultjes 4 en 4×4’s. Voor de verhuur van zijn jeeps gaat hij er vanuit dat je enige off-road rijervaring hebt. Uit eigen ervaring kunnen we hieraan toevoegen dat het hebben van beetje technische kennis ook handig is. De Pajero en Land Cruiser zijn oude beestjes en hebben bij ons onderweg wat problemen gehad. De auto’s zijn alleen lokaal verzekerd (W.A.). De risico’s zijn dus minder goed afgedekt dan je misschien gewend bent, maar Coen is betrouwbaar en doet er absoluut alles aan om je zo goed mogelijk te helpen.

onze auto's in Madagaskar
bungalowtent bij Coen Oldenhof

Het is zeker niet gebruikelijk dat toeristen rondreizen zonder chauffeur. Wij werden onderweg herkend en “the adventures ones” genoemd door andere gidsen. We gingen dus blijkbaar over de tong in Madagaskar.

startproblemen in Madagaskar

# 3. De wegen

Het rijden is een authentieke beleving. Het begint al in de hoofdstad. Complete chaos: duwen, duwen en toeteren. Voetgangers krioelen overal tussendoor. Volgeladen karren worden langzaam vooruit geduwd door mannen op blote voeten. Fietsen en zeboewagens langs de kant. Geen stukje weg blijft ongebruikt. Wegen zijn op veel plaatsen slecht, dus als chauffeur moet je je bekwamen in het ontwijken van kuilen, karren, dieren en mensen. Stalen zenuwen helpen ook. In het oosten van Madagaskar is het erg nat. De wegen dus ook. Je vindt er de gevaarlijkste route van Madagaskar, maar die hebben wij niet gereden.

rijden door het dorp Madagaskar
drukte in de hoofdstad Tana - Madagaskar
slechte weg Madagascar
zelfstandig reizen madagaskar

De gaafste route die wij hebben gereden liep van Morondava naar Bekopaka. Deze zandweg is slecht en de twee veerpontjes die je onderweg tegenkomt zijn absoluut ongeschikt voor beginners. Je moet van de schuine zandkade naar beneden tijden. Vervolgens is het de bedoeling dat je op aanwijzingen van de bootman over 2 stalen rijplaten de pont oprijdt. Deze bestaat uit 2 kano’s die met een houten vlonder, waar 5 auto’s op passen. Als je voorzichtig naar beneden rolt gebaart de bootman druk: beetje naar links, beetje naar rechts. Bijdraaien! Het past allemaal maar net.

steile helling bij de pont
veerpont Madagaskar
rijplaten bij veerpont
madagaskar veerpont

# 4. Op de bonnefooi

Er is nog geen massatoerisme op Madagaskar. Dit heeft zo zijn voordelen. Wij hebben in het hoogseizoen (juli/augustus) zonder problemen op de bonnefooi gereisd. Er was overal accommodatie te vinden. Van luxe (zoals het Relais de la Reine in Isalo) tot simpel (zoals het Piroque in Miandrivazao). Alleen in het Andasibe National Park konden we niet bij onze eerste voorkeur terecht (Vakona Forest Lodge). We zijn toen ergens anders heen gegaan. Alternatieven genoeg!

hotel relais de la reine
primitieve accommodatie madagaskar

# 5. Binnenlandse vluchten

Het kan soms handig zijn om tussenvluchten te nemen. Madagaskar is één van de grootste eilanden ter wereld! Mijn advies is om vooraf te boeken. Wij probeerden naar het eiland Ile-Saint-Marie te vliegen, maar dat bleek kansloos. Weet dat Air Madagascar bekend staat om hoge prijzen en veel wijzigingen. Plan daarom je aansluitende internationale reis niet direct na een binnenlandse vlucht. Je kunt dan nog wel eens bedrogen uitkomen.

# 6. Visum

Voor Madagaskar heb je een visum nodig. Je kunt dit vooraf regelen, maar je kunt het ook gewoon bij aankomst op de luchthaven kopen. Dit kost € 35,- voor een verblijf van 1 maand. Bij aankomst op de luchthaven ga je in de rij “No Visa” staan. Tip: zorg dat je voorin het vliegtuig zit en er snel uit kan. Loop meteen naar de rij. Het is druk en chaotisch!!! De rij heeft de vorm van een enorme trechter en een beetje ellebogenwerk is nodig. En anders: engelengeduld.

Madagascar vergezicht

# 7. Geld

Hoe zit het nou met geld? Pinnen is lastig op Madagaskar en ook credit cards worden niet overal geaccepteerd. Ik neem aan dat dit wel steeds makkelijker zal worden, maar ons advies is om voldoende contanten mee te nemen. Wij hebben bij aankomst gewisseld op het vliegveld en later nog een keer bij een bank in Antsirabe. Dit betekende wel dat we met een rugzak vol Ariary’s over straat moesten! Als we ergens met Visa konden betalen, deden we dat. Dat kon echter alleen bij een paar luxe hotels.

# 8. Eten en drinken

In de grotere steden zijn supermarkten te vinden. Het assortiment is vaak beperkt (behalve in Tana). Meestal tref je kleine winkeltjes of marktstalletjes. Wij zijn onderweg een paar keer blij geweest met onze voorraad droge koekjes en flessen water, omdat het niet lukte een lunchplek te vinden. In Ambalavao gingen we naar een tentje dat in de Lonely Planet wordt aanbeveeld, maar zonder reservering konden we er niet terecht. Dikke stress bij het personeel. Er zat helemaal niemand binnen, maar ze verwachtten een groep toeristen en op ons hadden ze niet gerekend. We hebben ook meegemaakt dat we ergens binnenstapten, dat de verlichting werd aangedaan en de kok werd geroepen. Voor onze vier stokbroodjes ei, moesten snel inkopen worden gedaan. Het is handig om een noodrantsoen achter de hand te hebben, voor als je mispakt. ’s Avonds is het makkelijker. Bij je accommodatie is het altijd mogelijk om iets te eten, al dan niet van een Franse menukaart.

# 9. Taal

Malagasisch en Frans zijn de twee officiële talen van Madagaskar. Veel mensen spreken geen Engels (automonteurs in ieder geval niet). Als je zelfstandig gaat reizen door Madagaskar is het dus erg prettig als je (een beetje) Frans spreekt.

garage in morondava

# 10. Cadeautjes

Er is nog geen massatoerisme, maar de bevolking weet al heel goed dat toeristen soms wat weggeven. “Vasah, vasah, bon bon!” roepen de kinderen naar je. En de vrouwen vragen om “savon”. Snoep en zeep dus. Wij zijn geen voorstanders van het uitdelen van snoep. De kinderen waren ook blij met onze stickers en de verjaardagstoeters deden het erg goed. Voor de dames namen wij destijds miniverpakkingen uit de hotels mee. Niet erg milieubewust, maar ze werden blij ontvangen.

verjaardagstoeters kinderen

Zelfstandig reizen in Madagaskar

Wij denken met veel plezier terug aan onze reis door Madagaskar. Natuurlijk ging het niet allemaal van een leien dakje. Dat is bij ons nooit het geval. In Madagaskar horen ongemakken er absoluut bij. Zelfstandig reizen in Madagaskar is niet makkelijk, maar wel heel gaaf. Het is geen makkelijk vakantieland, wel spannend en ontzettend de moeite waard. Zin om meer te lezen over onze avonturen? Lees dan ook ons reisverhaal met tips over Madagaskar.

Hou jij ook zo van Afrika en avontuur? Wat dacht je van kamperen in Botswana? Als je met Jeep en daktent door de Nationale Parken trekt, beleef je het echte Afrika! Of hou je meer van een groene omgeving? Dan is Oeganda, misschien wel iets voor jou. Hier combineer je met een authentieke safari met een gorillatrekking door het regenwoud.

4 reacties op “Off the beaten track: 10 tips voor zelfstandig reizen op Madagaskar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.